Düz Temperli Cam

Ölçüsüne uygun kesilmiş ve işlenmiş camların yumuşama noktası üzerinde bir dereceye kadar ısıtılıp hızla soğutulmasıyla elde edilir.
Temperleme işlemi sonucu camın dış yüzeylerine sıkıştırma gerilmesi (kompresyon), cam ortasına ise dolaylı bir çekme gerilmesi (tansiyon) kazandırılır. Böylece cam, çekme ve darbelere karşı dayanıklı hale gelmektedir. Ayrıca termal şok direnci artmakta, 200 oC’ye kadar sıcaklık değişimlerine dayanabilmektedir.

Temperleme işlemi camın hacmini, kimyasal yapısını, renk ve berraklığını değiştirmez. Temperleme işleminden sonra camla herhangi bir kesim, delik delme, kenar ve yüzey işlemi yapılamaz. Bu nedenle kesin ölçüler temperleme işleminden önce belirlenmelidir.

• Temperli cam, düzcama göre darbelere karşı yaklaşık 3-5 kat daha fazla dayanıklıdır. Noktasal yüklere karşı dayanıklı değildir.
• Temperleme işlemi sonucunda camın ısıl gerilimlere karşı direnci artar.
• Temperli cam kırıldığı zaman zar büyüklüğünde parçalara ayrılarak yaralanma riskini azalttığı için emniyet camı olarak sınıflandırılmaktadır.

Bombe Temperli Cam

Bombeli Temperli cam tam temperli cam ile aynı fiziksel ve mekanik özelliklere sahiptir. Isıtma işlemi sonrasında yumuşama noktasına gelmiş cam bilgisayar kontrollü bombe verme çeneleri arasında istenen yarıçapta bükülür ve basınçlı hava ile aniden soğutularak temperleme işlemi gerçekleşir. Bombe camın kullanım alanları cephe camları, korkuluk camları, cam kapılar, mobilya camları, şehir mobilyaları ve endüstriel camlardır.

Call Now Button